IT-Shape - Európai szinten versenyképes informatikai képesítés a magyar szakképzésben

A pályázatot az élethosszig tartó tanulás (LLL) Leonardo programja keretén belül, innováció transzferként három ország (Magyarország, Olaszország, Írország) tíz európai intézményének összefogásával létrejött konzorcium nyújtotta be, a konzorcium vezetője az ITStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont. Az EUCIP Core program tulajdonosát, a CEPIS-t a konzorciumban az Olasz Informatikai és Számítástudományi Társaság (AICA-Association of Italian Information Technologie) képviseli. A konzorcium további tagjai: az Ír Számítástudományi Társaság és az olasz Enrico Fermi Szakközépiskola, amelyek az EUCIP Core képzés gyakorlati megvalósításában szerzett több éves tapasztalatuk átadásával segítik a magyarországi honosítást. Az adaptáció eredményének hazai kipróbálásában négy hazai szakközépiskola, illetve egy egyetem tanárai és diákjai vesznek részt: SZÁMALK – Szalézi Szakközépiskola (Budapest), Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola (Budapest), Makói Oktatási Központ Szakképző Iskola és Kollégium (Makó), Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (Balatonfűzfő) és a Nyugat-magyarországi Egyetem. A munka világának képviseletében csatlakozott a konzorciumhoz a Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.

Termékek

  • A „EUCIP Core IT Professional” lokalizált, magyar nyelvű tematikája
  • Magyar nyelvű tanári segédkönyv oktatók számára
  • EUCIP portál – magyar nyelvű önértékelő teszttel azoknak, akik a képesítést szeretnék megszerezni
  • Akkreditált EUCIP Core képzési program

Várható hatás

A projekt hosszú távú hatásaként, az Európai Unióban elismert informatikai szakképesítés megszerzése növeli a magyar fiatalok és felnőttek elhelyezkedési esélyét.

Projekt célja: 

A pályázat célja az Informatikai Szakmai Társaságok Európai Tanácsa (CEPIS) által kidolgozott EUCIP Core (European Certification of Informatics Professionals) képzési program magyarországi bevezetése és honosítása a hazai szakképzési rendszerben. A program bevezetésével olyan európai szinten értékesíthető informatikai képesítéssel gazdagodhat a hazai szakképzés, amely közvetlen válasz a munkaerőpiacon élesen mutatkozó igényre: a cégeknek és vállalkozásoknak olyan informatikai szakemberekre van szüksége, akik a saját szakterületük alapos ismerete mellett, az üzletvitelhez, a szervezetben való munkavégzéshez, projektfeladatokhoz, csapatmunkában való részvételhez szükséges készségekkel is rendelkeznek (az angol nyelvű szakirodalomban: T-shaped professionals).

Elsődleges célcsoport: a szakképzésben tanuló magyar diákok, felnőttek, akik pályamódosításra kényszerülnek, és a minősítéssel nem rendelkező informatikai szakemberek.

Másodlagos célcsoport: a szakképzésben, felnőttképzésben oktató tanárok, a kis- és középvállalkozók alkalmazottai.

Célkitűzések

1. A “EUCIP Core” szakképesítés honosítása Magyarországon.

2. A hazai “EUCIP Core” képzés tematikájának kidolgozása.

3. Az eredmények tesztelése: kísérleti képzés keretén belül az első modul kipróbálása 50-60 magyar diák bevonásával.

4. A “EUCIP Core” képzési program akkreditálása a hazai felnőttképzési rendszerben.